tipuri de discuri diamantate

Un disc de slefuit este o unealta cu auto-ascutire, compusa din granule discrete abrazive care sunt tinute impreuna de un agent de legatura cu structura compozita cu multe tolerante de degajare pentru marginile de taiere. Caracteristicile unor discuri pentru slefuit depind de elementele combinate, precum dimensiuni abrazive, granulatie, grad, structura si legaturi.

Discurile diamantate sunt utilizate pe scara larga pentru masinile de slefuit. Aceste discuri sunt discuri consumabile care formeaza un compus abraziv. Aceste discuri pentru slefuit sunt formate dintr-un disc de aluminiu sau din otel solid, prin atasarea particulelor pe suprafata exterioara. In general, discul pentru slefuit este pregatit utilizand matrita matricei de particule grosiere presate care sunt aliate pentru a forma o forma circulara ferma. In functie de scopul utilizarii discului, se pot obtine diverse profile si sectiuni transversale.

In mod obisnuit, alte materiale sunt utilizate cu agent de legatur verificat, precum diamant sau carbura de siliciu. Pentru taiere si slefuire, sunt utilizate diverse materiale, astfel ca in prezent, pe piata sunt disponibile diverse tipuri de discuri diamantate, discuri pentru slefuit si carote diamantate. Acestea difera in functie de grad, structura, abrazivitate, dimensiuni de granulatie si legaturi mixte. De fapt, abrazivul este un material de taiere precum toate celelalte diamante fabricate, nitrura de bor cubica, oxidul de aluminiu ceramic si oxidul de aluminiu de zirconiu. Este recomandat sa alegi un material abraziv tinand cont de rigiditatea materialului pe care urmeaza sa il tai sau slefuiesti.

Cateva informatii despre discurile pentru slefuit

Structura discului defineste densitatea discului. Un disc cu o densitate mai mica are un efect major asupra finisajului suprafetei. Acest lucru se intampla deoarece un disc cu densitate mai mica taie mai bine. Cu un disc cu densitate redusa, poti obtine o taiere mai larga si mai adanca, utilizand mai putin agent de racire.

Putem determina gradul unui disc studiind cat de strans se lipeste abrazivul de legatura. Gradul are efect asupra tuturor aspectelor care tin de slefuire, precum curgerea lichidului de racire, viteza discului, adancimea slefuirii si intervalele de rata de alimentare. Granulatia este cea care determina dimensiunea unui abraziv fizic in orice disc. Cu toate ca o granulatie care este de dimensiuni mai mari taie rapid fara nicio problema, aceasta duce la obtinerea unei suprafete slab finisate. Pentru a obtine un finisaj fin si de precizie a suprafetei este recomandat sa utilizezi un disc cu granulatie ultra-fina. Agentul de imbinare al discului este cel care determina modul in care un disc detine abrazivul si are, totodata, impact asupra viteza discului, a finisajului si a debitului lichidului de racire.

Productia de discuri pentru slefuit este un proces precis si controlat strict nu doar din cauza riscului de securitate firesc a unui disc de rotire, ci si din cauza consistentei compozitiei care este necesara pentru a opri respectivul disc din a exploda ca urmare a stresului ridicat creat in timpul turnarii.

Tipuri de discuri pentru slefuit

Discuri drepte pentru slefuit

Discul drept pentru slefuit este cel mai obisnuit tip de disc pentru slefuit care se gaseste pe piedestal sau pe masinile de slefuit. Acest tip de disc este cel utilizat pe scara larga pentru operatiunile de slefuire a suprafetelor ne-centrale si cilindrice. Intrucat acest disc este utilizat doar la periferie, acesta formeaza o mica suprafata concava pe piesa. Acest disc este utilizat pentru a se obtine diverse unelte, precum dalti. Dimensiunile acestor discuri difera foarte mult, latimea si diametrul fetei sale depinzand de categoria muncii sale si de puterea masinilor de slefuit.

Discuri cilindrice sau inelare

Un disc cilindric nu are un suport central pentru montare, dar are o suprafata lunga si lata. Latimea unui astfel de disc este de pana la 12”. Aceste discuri sunt utilizate exclusiv pentru masinile de frezat orizontale sau verticale. Aceste discuri sunt folosite pentru a obtine o suprafata plana, in care se slefuieste cu capatul discului.

Discuri de slefuire conice

Discul de slefuire conic este un disc drept care se ingusteaza spre centrul disculi. Intrucat este mai puternic decat discurile drepte, acest disc permite sarcini laterale avansate. Discul drept cu fata conica este utilizat pentru dintii uneltelor si pentru slefuirea firului.

Discuri cu cupa dreapta

Discul cu cupa dreapta este o optiune buna pentru disucrile de cupa in masinile de taiat si masinile de slefuit, avand o buna suprafata radiala de slefuire.

Discuri cu cupa concava

Acest tip de discuri se utilizeaza in special pentru a slefui sablonul si obiectele pentru taiat. Este un disc de slefuit foarte subtire, care permite slefuirea in crevuri si in slot.

Discuri de slefuit tip farfurioara

Discurile de slefuit tip farfurioara au un profil de slefuire exceptional, utilizat pentru frezarea masinilor de gaurit si frezelor. Acest tip de discuri de slefuire poate fi utilizat in diverse zone care nu necesita utilizarea masinilor de slefuire, intrucat sunt folosite pentru a mentine lamele de ferastrau.

Discuri diamantate de slefuire

In cadrul discurilor diamantate de slefuire, diamantele industriale raman lipite pe margine. Acest tip de discuri este utilizat pentru slefuirea materialelor dure, precum betonul, pietrele pretioase si carbura.

Slefuire umeda versus slefuire uscata cu discuri pentru slefuit

Slefuirea cu ajutorul unor discuri pentru slefuit poate fi realizata atat uscat, cat si umed. Discurile de slefuit sunt, in general, alese in functie de tipul de slefuire.

Slefuirea umeda

Slefuirea umeda este cea mai veche metoda de slefuire a betonului. Apa raceste discul diamantat, actionand precum un lubrifiant pentru a reduce frictiunea. Slefuirea umeda are diverse avantaje, insa exista si dezavantaje in utilizarea acestei metode. Pentru slefuirea umeda, exista diverse tipuri de discuri de slefuit, care sunt special create pentru a putea fi utilizate impreuna cu un agent de racire.

Slefuirea uscata

Desi multe persoane considera slefuirea uscata ca fiind neplacuta din cauza prafului creat, aceasta metoda este totusi una utilizata la scara larga. In ultima perioada, s-au realizat tot mai multe dispozitive pentru colectarea prafului, astfel ca slefuirea uscata nu mai este atat de neplacuta si nu mai produce atata mizerie si praf. Totusi, in cazul slefuirii unui beton tare, este recomandata slefuirea umeda.

In general, alegerea metodei de slefuire este doar o chestiune legata de preferinte.

Vollmax : Echipamente Agregate Frigorifice

Cropmarket: Seminte Pepeni Verzi si Galbeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *