Amenajarea gradinii reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte asupra carora trebuie sa te concentrezi pentru a obtine maximum de confort in locuinta ta. Gazonul, florile si copacii sunt doar cateva dintre elementele care iti pot infrumuseta gradina. Dar, pe langa acestea, trebuie sa iei in calcul si aleile care iti vor favoriza accesul catre diferite spatii din curte.

Daca ai in plan sa realizezi alei pentru curte din beton, ti-am pregatit in acest articol pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru turnare.

Pregatirea terenului pentru alei curte din beton

Inainte de a incepe procesul propriu-zis de turnare a betonului, este important sa pregatesti terenul cat mai bine. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa sapi la o adancime de 20 cm in locul in care va fi turnat betonul. Mai apoi, trebuie sa inlaturi pamantul si sa tasezi suprafata cu compactorul sau cilindrul. La finalul acestei etape, nu trebuie decat sa torni un strat de pietris cu o grosime de aproximativ 10 cm.

Urmatorul pas consta in marcarea traseului. Aceasta etapa se poate realiza folosind sfoara si tarusi de lemn. Dupa ce ai bifat acest pas, incepe realizarea cofrajului. Nu uita sa asezi scanduri de lemn de-a lungul aleilor, pe care trebuie sa le fixezi cu pene in pamant. La final, fixeaza pietrisul utilizand un compactor.

Turnarea aleilor pentru curte, din beton

Identificarea cantitatii necesare de beton

Primul pas in procesul de turnare a aleilor din beton este identificarea cantitatii necesare de beton. Pentru aleile destinate mersului, grosimea indicata este de cel putin 6 cm, in timp ce grosimea recomandata pentru aleile destinate parcarii auto este de 10 cm.

Mai departe, trebuie sa calculezi necesarul de beton in metri cubi. Formula pe care trebuie sa o urmezi este: lungime x latime x inaltimea aleii. Tine minte: un metru cub de beton inseamna 13 saci de ciment a cate 25 kg si 0,75 metri cubi de agregat.

Pregateste cofrajul

Este indicat ca inainte de turnarea betonului, sa umezesti pietrisul de la suprafata cofrajului, insa nu in exces.

Prepara si toarna betonul

Betonul poate fi obtinut in urma amestecului dintre ciment, balast si apa. De asemenea, acesta se poate comanda si direct in statia de betoane. In cazul in care producatorul mentionat pe ambalajul cimentului nu specifica indicatii, trebuie sa stii ca balastul si cimentul trebuie amestecate foarte bine, in cantitati egale. Ulterior, se realizeaza o groapa pe mijloc si se toarna apa, amestecandu-se la fel de bine. Produsul final trebuie sa aiba o textura maleabila, nu apoasa.

Cu ajutorul unei roabe, toarna betonul pe lungimea cofrajului, fara ca scandurile sa se deplaseze. La final, betonul trebuie intins cu lopata si mistria.

Niveleaza betonul si finiseaza aleea

Dupa ce a fost turnat, betonul se niveleaza cu ajutorul scandurilor. Cat priveste finisarea, aceasta se poate realiza cu o drisca. Apoi, cel putin 3 zile se trateaza prin udare continua sau prin aplicarea unui produs care sa actioneze eficient impotriva evaporarii.

Ultimul pas pe care trebuie sa il bifezi este reprezentat de taierea si colmatarea rosturilor. La final, nu-ti ramane decat sa montezi bordurile.

Nu uita! Pentru modificari ulterioare, trebuie sa ai la indemana un disc beton de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *